En av de absolut största utgifterna då det gäller de svenska hushållen är maten. Många bäckar små är det som gäller för att få billig mat och minskad månadskostnad. Enligt Konsumentverket så spenderar vi svenskar cirka 1900 kr per månad för mat, per person. Men om du köper lunch på jobbet varje dag så kommer endast denna kostnad bli cirka 1680 kr.
Vi lägger ofta ner tusentals kronor
varje månad på mat, men det finns hundralappar att spara på maten eller till
och med tusenlappar beroende på hur stort hushållets matkassa är.
Här nedan
följer några tips på hur det på ett enkelt sätt går att handla billig mat utan
att behöva lägga ned allt för mycket energi och tid på att leta:
- Medlemskort
Om du handlar hos en och
samma matkedja eller butik ska du självfallet skaffa ett medlemskort i denna butik. De flesta mataffärer erbjuder detta så att trogna kunder kan spara mycket pengar på detta. Förmånerna
varierar mellan de olika aktörerna men de brukar vara mycket gynnsamma.
I andra fall, om du handlar i många olika matbutiker så kan det vara bra att ordna ett kort som täcker i flera butiker. Exempelvis så erbjuder företaget Lyoness rabatter i 20 olika livsmedelsaffärer, med ett och samma kort. Hur mycket du sparar i varje butik är aningen individuellt, men vanligtvis gäller omkring 2% tillbaka på köpet.
Dessutom brukar de ofta innebära rabatter hos andra företag, naturligtvis inte
hos konkurrenter men exempelvis hos en researrangör eller klädbutik.
- Rabattkuponger
All reklam är inte
av ondo, så finns det en skylt på dörren uppsatt att ingen önskas går du även
miste om erbjudanden och rabattkuponger som gör det möjligt att handla billig
mat. Planera i förväg vad du ska laga för mat under veckan och försök att
anpassa matsedeln efter de förmånliga erbjudandena så kommer många kronor att
sparas.
- Kort datum
Ett annat bra tips är att handla mat med kort
hållbarhetsdatum. Många gånger är det halva priset som gäller och det är
utmärkt inför storbaket eller barnkalaset. Livsmedel håller väldigt många
gånger betydligt längre än vad som står angivet på förpackningarna, kött bör
dock hanteras varsamt.
- Lunchlåda
Minska på
restaurangbesöken under luncherna och ta med en matlåda istället, billigare kan
det inte bli. När du handlar är det smart att göra storkok som sedan läggs i
portionsförpackningar eller i lämplig storlek och sedan fryses in. Det sparar
både tid och pengar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar