söndag 28 juli 2013

Sänk hushållets utgifter

En av de absolut största utgifterna då det gäller de svenska hushållen är maten. Många bäckar små är det som gäller för att få billig mat och minskad månadskostnad. Enligt Konsumentverket så spenderar vi svenskar cirka 1900 kr per månad för mat, per person. Men om du köper lunch på jobbet varje dag så kommer endast denna kostnad bli cirka 1680 kr. 

Vi lägger ofta ner tusentals kronor varje månad på mat, men det finns hundralappar att spara på maten eller till och med tusenlappar beroende på hur stort hushållets matkassa är. 

Här nedan följer några tips på hur det på ett enkelt sätt går att handla billig mat utan att behöva lägga ned allt för mycket energi och tid på att leta:

  1. Medlemskort
Om du handlar hos en och samma matkedja eller butik ska du självfallet skaffa ett medlemskort i denna butik. De flesta mataffärer erbjuder detta så att trogna kunder kan spara mycket pengar på detta. Förmånerna varierar mellan de olika aktörerna men de brukar vara mycket gynnsamma. 

I andra fall, om du handlar i många olika matbutiker så kan det vara bra att ordna ett kort som täcker i flera butiker. Exempelvis så erbjuder företaget Lyoness rabatter i 20 olika livsmedelsaffärer, med ett och samma kort. Hur mycket du sparar i varje butik är aningen individuellt, men vanligtvis gäller omkring 2% tillbaka på köpet. 

Dessutom brukar de ofta innebära rabatter hos andra företag, naturligtvis inte hos konkurrenter men exempelvis hos en researrangör eller klädbutik.

  1. Rabattkuponger
All reklam är inte av ondo, så finns det en skylt på dörren uppsatt att ingen önskas går du även miste om erbjudanden och rabattkuponger som gör det möjligt att handla billig mat. Planera i förväg vad du ska laga för mat under veckan och försök att anpassa matsedeln efter de förmånliga erbjudandena så kommer många kronor att sparas.

  1. Kort datum
 Ett annat bra tips är att handla mat med kort hållbarhetsdatum. Många gånger är det halva priset som gäller och det är utmärkt inför storbaket eller barnkalaset. Livsmedel håller väldigt många gånger betydligt längre än vad som står angivet på förpackningarna, kött bör dock hanteras varsamt.

  1. Lunchlåda
Minska på restaurangbesöken under luncherna och ta med en matlåda istället, billigare kan det inte bli. När du handlar är det smart att göra storkok som sedan läggs i portionsförpackningar eller i lämplig storlek och sedan fryses in. Det sparar både tid och pengar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar